boerderij

Welkom op de site van

Boerderij "de Brummel"


Boerderij “De Brummel”In buurtschap Egede, een buitengebied van gemeente Hellendoorn, ligt onze boerderij tussen het Overijssels kanaal en de Regge.

Het is prachtig gelegen en met een beetje geluk ziet u de ijsvogel vliegen, een witte reiger of de reeën in de weilanden lopen.

Het rustpunt ligt aan diverse fietsroutes, waaronder de Archemer route en fietsknooppunten netwerk. 


vlag
boerderij 'de Brummel'
voorjaar
notenboom
voorkant boerderij
water put
fuchsia tuin
bloementuin
boerderij 2010De boerderij stamt uit 1908, en is daarna verbouwd tot wat het nu is.

In 2008, 100 jaar later, is het boerenbedrijf gestopt. Momenteel hebben we nog schapen, een geit, een mini pony, kippen, een lieve hond en katten.


Van mei tot en met oktober zijn over het hele erf fuchsia's te bezichtigen.

Hier kunt u meer dan 100 verschillende soorten fuchsia’s bewonderen.In 2008 is het “kokhuus”met kokkepot en het “huussie”(oud buitentoilet) volledig gerestaureerd en weer in gebruik.

In 2018 is ons "Kokhuus" een gemeentelijk monument geworden.


Het toiletbezoek is een ware belevenis, het ziet er uit als in 1908 maar voldoet aan de eisen van nu!

De boerderij wordt bewoond door de familie Blekkenhorst en de familie Voortman.


 


Het erf is opengesteld van maandag t/m zaterdag.

Zondag's zijn we gesloten


kokhuus voor de renovatie

Historie 1908


In de zomer leefde het boerengezin voornamelijk in het ‘kokhuus’. Buiten was immers genoeg werk te doen en op deze manier houd je de thuiswerkzaamheden zo minimaal mogelijk. Het ‘kokhuus’ is dan ook weer als vroeger ingericht. Zelfs de ‘kokkepot’ is in ere hersteld, deze werd gebruikt om de was in te koken of de groenten te wecken.


De kinderen mochten vroeger pas buitenspelen, wanneer het vuur onder de ‘kokkepot’ brandde en het water kookte. Schippers die met hun schip in het voorgelegen Overijssels kanaal lagen gebruikten het ‘kokhuus’ om te slapen. Het heeft in de oorlog zelfs dienst gedaan als overnachtingplaats voor onderduikers. Op de plank staan de Keulse potten die gebruikt werden om bijvoorbeeld zuurkool of vlees in te maken. Het spinnewiel, wekker en de Bijbel die er staan zijn van begin 1900.


"de Brummel" betekent in het Twents "Bramen".


De Boerderij heeft zijn naam te danken aan de vele bramen die begin 1900 op de woeste landerijen achter de boerdrij groeiden.

kokhuus na de renovatie

Anno 2019


De boerderij heeft met name de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. Er is een kikkerpoel gegraven, zodat ook de flora en fauna kansen krijgen.

Zowel het ‘kokhuus’, buitentoilet, kikkerpoel en erf zijn te bezichtigen. De boerderij is een nieuwe weg ingeslagen. Er is een zelfbedieningsterras, er staat koffie, thee en frisdrank met eigengemaakte cake.


Sinds 2008 is de boerderij een rustpunt geworden voor fietsers en wandelaars.

U kunt onze boerderij vinden op www.rustpunt.nu. of door op onderstaande foto te klikken.


Het ‘kokhuus’ is sinds 2008 in gebruik als theehuis. Een nieuw initiatief, waarbij mensen kunnen genieten van thee met huisgemaakte producten en dit in combinatie met de rust van het platteland.

"

‘Op de thee bij Til’ wordt op afspraak verzorgd door Mathilde Blekkenhorst en is ook in combinatie met bijvoorbeeld een workshop of een wandeling mogelijk.


Bij mooi weer kunt u op afspraak, met minimaal 4 personen,  midget golfen.

De Boeren Mini Golf is een 9 hole's baan.